Σίδηρος και απορρόφησή του

Άρθρο της Ευγενίας Μαμούγκα
Διαιτολόγου – Διατροφολόγου
Επιστημονική Υπεύθυνη Vita Plus Ξάνθης

Ο σίδηρος είναι ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του οργανισμού και βρίσκεται στα περισσότερα από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Η απορρόφηση του όμως δεν είναι ίδια από όλα τα τρόφιμα.

Από τα ζωικά τρόφιμα ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει μεγαλύτερο ποσοστό σιδήρου σε σχέση με τα φυτικά τρόφιμα. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες αλλαγές που μπορούν να γίνουν στις διατροφικές συνήθειες, οι οποίες αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου και βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων του στην κυκλοφορία του αίματος.
Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι το συκώτι, το κρέας, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, οι σαρδέλες, τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβύθια, ο αρακάς, το σπανάκι, οι μπάμιες, τα φασολάκια κ.α. Όταν λοιπόν πρόκειται να καταναλωθούν γεύματα όπως αυτά θα πρέπει:

  • 15- 20 λεπτά πριν να φάτε ένα πορτοκάλι ή ακόμη καλύτερα να πιείτε τον χυμό του. Η βιταμίνη C που περιέχεται σε αυτό δημιουργεί όξινο περιβάλλον στο στομάχι και αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Οι φράουλες και τα ακτινίδια είναι φρούτα πολύ πλούσια σε βιταμίνη C και μπορούν να αντικαταστήσουν το πορτοκάλι.
  • Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως το γάλα, το τυρί ή το γιαούρτι σε αυτά τα γεύματα . Το ασβέστιο δημιουργεί σύμπλοκο με το σίδηρο αποτρέποντας την απορρόφηση του.
  • Επίσης οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορροφησιμότητα του σιδήρου. Όπότε φροντίστε τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώσετε να τα μεταφέρετε στο βραδινό σας, όπως επίσης και το ψωμί ολικής άλεσης. Μπορείτε όμως να συνοδεύσετε το φαγητό σας με ντομάτα η οποία έχει χαμηλές φυτικές ίνες και είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
  • Προϊόντα όπως το κρασί, ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, το κακάο και η σόγια θα πρέπει να καταναλώνονται πάντα σε φυσιολογικές ποσότητες χωρίς δηλαδή να γίνεται υπερκατανάλωση και όχι κοντά σε γεύματα που είναι πλούσια σε σίδηρο.
  • Φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα του στομάχου για να ανακουφίσουν από πόνους και καούρες όπως τα αντιόξινα, μειώνουν και την απορρόφηση του σιδήρου.

Βέβαια η πρόσληψη και η απορρόφηση του σιδήρου ευθύνονται κατά ένα μέρος για τα επίπεδα σιδήρου στην κυκλοφορία του αίματος. Σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον γαστρεντερικό σωλήνα το οποίο επηρεάζει την απορρόφηση του ή κάποια αιμορραγία, η πρόσληψη σιδήρου και οι σωστοί συνδυασμοί τροφίμων δεν επαρκούν για να αυξηθούν τα επίπεδα του. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

User Login Form