Απώλεια Βάρους

Άρθρο της Ευγενίας Μαμούγκα
Διαιτολόγου – Διατροφολόγου
Επιστημονική Υπεύθυνη Vita Plus Ξάνθης Η απώλεια βάρους μόνο ευχάριστα συναισθήματα προκαλεί όταν μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε. Και αυτό είναι φυσιολογικό γιατί τα οφέλη ενός παχύσαρκου ατόμου από την μείωση του σωματικού του βάρους είναι πολλά και γίνονται εύκολα αντιληπτά από τον καθένα που καταφέρνει να αποβάλει από πάνω του το υπερβάλλον βάρος.

Θα πρέπει όμως να διαχωρίσουμε την σωστή διατροφή και υγιεινή απώλεια βάρους από τις εξουθενωτικές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη μείωση του βάρους, οι οποίες έχουν αρκετές επιπτώσεις στην υγεία. Υγιεινή ή μέτρια απώλεια βάρους ορίζεται η απώλεια που γίνεται με έναν ρυθμό μείωσης του βάρους κατά 2,5-4 κιλά τον μήνα μέσα από ένα διαιτολόγιο που καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου σε όλα τα θρεπτικά συστατικά και λαμβάνει υπ' όψιν του τις ιδιαιτερότητες του καθενός και ασθένειες οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την διατροφή και την παχυσαρκία. Αναφορικά αξίζει να πούμε ότι η ισορροπημένη απώλεια βάρους ανεβάζει την αυτοεκτίμηση του ατόμου καθώς χάνεται το αίσθημα της μειονεκτικότητας σε σχέση με τον κοινωνικό του περίγυρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και την αύξηση της κοινωνικότητας του αλλά και των εργασιακών του αποδόσεων. Πολύ σημαντικά οφέλη όμως υπάρχουν στην σωματική υγεία με την υγιεινή απώλεια βάρους. Σε καρδιαγγειακές παθήσεις μειώνεται η αρτηριακή πίεση. Τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων της κυκλοφορίας του αίματος που σχετίζονται με την παχυσαρκία μειώνονται και συγκεκριμένα για κάθε 10 κιλά που κατεβαίνει η ζυγαριά προκαλείται μείωση κατά 10 % στα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης, κατά 15 % στα επίπεδα της LDL χοληστερίνης, κατά 30 % στα τριγλυκερίδια και αύξηση κατά 8 % στα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερίνης. Οπότε ξανασκεφτείτε κατά πόσο θέλετε να φορτώνετε τον οργανισμός σας με φάρμακα που δεν θα θεραπεύσουν αυτές τις παθήσεις αλλά απλά καταπραΰνουν τα συμπτώματα τους Σε διαβητικά άτομα - μη ινσουλινοεξαρτώμενα – μελέτες απώλειας βάρους έχουν δείξει ότι η μείωση βάρους σε παχύσαρκα άτομα βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επίσης βελτιώνεται η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος χαρίζοντας έτσι και πιο ευχάριστο ύπνο ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ακόμη ότι χάνοντας βάρος μειώνονται και οι πιθανότητες να δημιουργηθούν οστεοαρθριτικές παθήσεις ή βελτιώνονται εφόσον έχουν ήδη αναπτυχθεί βλάβες όπως επίσης μειώνονται και οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αλλά και του ενδομητρίου στις γυναίκες. Και φυσικά όλα αυτά τα οφέλη είναι ένα βασικό δείγμα από το σύνολο των απολαβών που μπορεί να «γευτεί» ο οργανισμός κάποιου που θα μειώσει το βάρος με έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.

Αντιθέτως η απότομη και ανορθόδοξη απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό όπως την αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και ουρικού οξέως στην κυκλοφορία του αίματος. Υπάρχει μεγάλη απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών αλλά και μυϊκής μάζας ενώ μετά την λήξη της ο οργανισμός αποθηκεύει ευκολότερα λίπος και όχι μυϊκό ιστό. Χάνοντας μυϊκό ιστό μειώνεται και ο βασικός μεταβολισμός κάνοντας τις συνθήκες πιο δύσκολες για την μείωση του βάρους ή την διατήρηση του σε φυσιολογικά επίπεδα. Το αποτέλεσμα είναι να μπαίνουν πολύ γρήγορα τα κιλά που χάθηκαν και πολλές φορές ακόμη παραπάνω!!! Άτομα που ακολουθούν αυστηρά σχήματα δίαιτας, για να αδυνατίσουν, στερούνται σημαντικές ποσότητες βιταμινών και γενικότερα θρεπτικών συστατικών οπότε είναι επιρρεπή στην προσβολή από τους ιούς καθώς υπάρχει δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια δίαιτα στερητική, εξουθενωτική ή ιδιαίτερα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και να οδηγήσει κοινωνικές και ψυχολογικές διαταραχές και το σημαντικότερο που πρέπει να σκεφτεί κανείς είναι αν αξίζει να ξεκινήσει μια τέτοια εξαντλητική προσπάθεια απώλειας βάρους ξέροντας εκ των πραγμάτων ότι δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Πριν λοιπόν ξεκινήσετε για να αλλάξετε το νούμερο στο οποίο σταματάει ο δείκτης της ζυγαριάς σας, σκεφτείτε ξανά τι έχετε πραγματικά να χάσετε και τι να κερδίσετε στο μέλλον από τον τρόπο με τον οποίο θα το πετύχετε....

User Login Form